2008. január 19., szombat

Burgonyaleves

Mivel kint hideg van, és az eső is esik, úgy gondoltam jó lesz ma délben valami melegítő, tartalmas leves. Hasonló burgonyalevest kínálnak pl. a Paulanerben bajor krumplileves név alatt.

Hozzávalók: (kb. 5 tányér leveshez)
4-5 szelet bacon
1 közepes fej vöröhagyma
3 nagyobb burgonya
1/2 tk pirospaprika
fél pohár tejföl (kis pohárból fél, tehát ca. 100ml :) )
bacon sósságától függően só

A bacont és a hagymát apróra vágom, majd felteszem pici olajon pirulni. Amikor már szép színe van rákerül a 1/2 tk pirospaprika, majd rádobok 2 db kis kockára vágott krumplit, a harmadik krumplit nagy lyukú reszelőn ráreszelem, és az egészet felöntöm ca. 1-1.5 l vízzel. (Használhatunk alaplevet is, de a bacon ad annyi ízt a levesnek, hogy simán vízzel is tökéletes lesz).

A harmadik burgonya lereszelésénél kettős a célja, egyrészt a krumpli így teljesen szétfő, ezzel is sűrítve a levest. Másrészt lényegesen több keményítő oldódik ki belőle, így a habaráshoz szükséges lisztet meg tudjuk spórolni.

Bő fél órát lassú tűzön főzöm, majd belekeverem a 1/2 pohár tejfölt és már kész is.

Nincsenek megjegyzések: